Intuïtie vertelt je wat te doen, niet waarom

 

Intuitie_BCAls je iets intuïtief doet, doe je dat vanuit een flow. Je stelt een doel en laat het weer los. Je laat je meevoeren op de kosmische energie die bepaalt waar jij heen gaat. Voor mij betekent intuïtie het vertrouwen dat het goed zit zonder dat ik weet wat de toekomst mij brengt.

Het is een sterk en allesoverheersend gevoel. Op basis van dat gevoel neem ik beslissingen, zonder dat hier gedachten aan te pas komen. Die volgen later als mijn hoofd zich ermee gaat bemoeien. Geen idee wat de gevolgen zijn. Het enige wat ik weet, is dat het goed voelt en dat het goed is.

Vaak wordt gedacht dat intuïtie een vrouwelijke eigenschap is. Maar wat blijkt nou, mannen en vrouwen beschikken over evenveel intuïtie. Alleen staan vrouwen gemakkelijker open voor intuïtie en luisteren wij hier beter naar.

Onderbuikgevoel vs intuïtie

Ken je dat? Een naar gevoel in je buik. Of juist een heel fijn gevoel? Je buik vertelt je veel over hoe jij je voelt. En toch is een onderbuikgevoel iets anders dan je intuïtie.

Je onderbuikgevoel is verstoord door alle ervaringen die jij in het verleden hebt meegemaakt of door alle verlangens en wensen die jij in de toekomst hebt. Je intuïtie is altijd helder en puur! Het ontstaat in een flits. Het is je allereerste gedachte voordat je begint te denken.

Intuïtie en zelfstandig ondernemerschap
Intuïtie is geen roekeloosheid of impulsiviteit. Bij impulsiviteit handel je vanuit een opwelling. Je denkt niet na, maar doet iets wat misschien niet goed uitpakt. Deze impuls verandert als de omgeving veranderd.

Neem bijvoorbeeld mijn keuze om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Door ervaringen in het verleden bij mijn werkgevers heb ik een naar gevoel in mijn buik als het over ondernemen gaat. Terwijl ik diep van binnen ook een oerkracht voel, juist als het over zelfstandig ondernemen gaat. Het verlangen naar eigen verantwoordelijkheid, vrijheid en keuzes maken die bij mij passen, is sterker dan mijn negatieve gevoelens over ervaringen uit het verleden. Dat is mijn intuïtie!

Spijt

Heb jij nooit spijt van een keuze?, wordt me weleens gevraagd. Spijt is denk ik niet het goede woord. Ik heb nog nooit spijt gehad van een keuze die ik intuïtief maakte. Dit komt doordat het gevoel zo puur is en echt vanuit je diepste kern naar boven komt. Wel vraag ik me regelmatig af waar ik in **** aan ben begonnen? Vaak ontstaat dit verwarrende gevoel zodra mijn gedachten zich ermee gaan bemoeien. Die verzinnen dan redenen waarom het anders zou kunnen aflopen, dan dat ik intuïtief heb aangevoeld. Ik heb gemerkt dat als ik terug durf te gaan naar dat diepe gevoel, het snel weer goed voelt.

Sssssttttt

Intuïtie schreeuwt niet naar je, het fluistert. Je moet stil zijn om het stemmetje te horen. Bij de één is het letterlijk een stemmetje, bij de ander is het een beeld, een gedachte of een gevoel. Bij mij is het een vlijmscherpe gedachte of een oergevoel. Je intuïtie wordt sterker als je er meer naar luistert!

Hoe kan je luisteren naar je intuïtie?

  • Bewust aanwezig zijn. Pas als jij in contact bent met jezelf, kan je voelen wat er in jouw lichaam gebeurd. Voel die signalen en voel waar het intuïtieve idee ontstaat. Dit kan bijvoorbeeld in je buik, je hoofd, je longen of je hart zijn;
  • Stop met oordelen. Als jij oordeelt over jezelf of anderen, belemmer jij je intuïtie. Pas als jij geen oordelen meer hebt, kan je handelen vanuit de flow;
  • Laat het resultaat los. Doordat je niets wilt bereiken, krijgt je intuïtie de volledige ruimte die het nodig heeft. Er ontstaan nieuwe inzichten, ideeën en oplossingen die weg waren gebleven als je krampachtig aan het resultaat had vastgehouden;
  • Durf je eerste ingeving te volgen! Ik denk dat dit de belangrijkste voorwaarde is om echt te luisteren naar je intuïtie. Ingevingen kunnen ingaan tegen je normale gedachten of handelingen.
  • Durf te experimenten. Fietsen heb je ook niet in één dag geleerd. Intuïtief zijn heeft ook tijd nodig! Durf te proberen, ga er mee spelen, ga onderuit en groei.

Ik en mijn intuïtie

Als zelfstandig ondernemer heb ik een aantal beslissingen intuïtief gemaakt. De locatie. Mijn website. Mijn voorkeur voor bepaalde netwerkorganisaties. Samenwerkingsverbanden. En nieuwe ideeën.

Ook privé heb ik de afgelopen vier jaar grote beslissingen intuïtief genomen. Het was als een sterke flits, ik moest er wel naar handelen. De keuze voor Utrecht. Mijn appartement. Mijn reis naar Thailand. Mijn vriend. En het samenwonen met hem.

Roos

Neem bijvoorbeeld mijn vriend. Via via leerde ik hem kennen. We begonnen te appen. Eerst grappend, aftastend en teasend, later serieuzer. Na twee dagen vroeg hij of ik het eerstvolgend weekend zin had om naar Enschede te komen (ik woonde in Utrecht) en ik heb ‘ja’ gezegd. Hij vroeg of ik dan bleef slapen en wederom heb ik ‘ja’ gezegd. Hè, wat gebeurde er met mij? Ik die een hekel heb om ergens te blijven slapen, zeg nu vrijwillig ja tegen blijven slapen bij iemand die ik niet ken?

Weer een dag later hebben we voor het eerst gebeld. Twee uur lang hebben we aan de telefoon gezeten, zóveel hadden we elkaar te vertellen. Een dag later zat ik met knikkende knieën, een bonkend hart en ontzettend zenuwachtig in de trein naar Enschede. Hij haalde me op het station op. Hij had een roos voor me meegenomen en gaf me midden op het perron een megadikke knuffel. Vanaf dat moment wist ik het zeker: dit is goed. Vrijdagavond werd zondagmiddag. We zagen elkaar twee à drie keer per week, twee weken later waren we in Berlijn en precies een half jaar later ben ik naar Enschede verhuisd. Nu wonen we samen. En komend weekend? Dan kennen we elkaar een jaar!

Onverstandig of intuïtief?

Had ik dit kunnen bedenken? Nee, absoluut niet! Had ik op deze manier gehandeld als ik rationele keuzes had gemaakt? Nee, de enige manier waardoor ik deze beslissingen kon nemen, was door volledig naar mijn intuïtie te luisteren.

Dit zijn voorbeelden van keuzes die ik met mijn verstand misschien nooit had gemaakt. Keuzes die goed voelen en keuzes die mij echt het gevoel geven dat ik leef!

Jouw intuïtie

Hoe staat het met jouw intuïtie? Luister jij ernaar en durf je hier ook naar te handelen? Ik ben benieuwd naar jouw intuïtieve ervaringen en vind het leuk als je deze deelt in een reactie.

Intuïtie, het zijn net voelsprieten. Je hebt ze niet voor niets, gebruik ze dan ook!

Terug naar het blog overzicht.

* Foto Angela Marie Henriette

 

Reacties ( 4 )

Plaats hier een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers op de volgende wijze: