Hooggevoelig, wat brengt het mij als ondernemer?

 

HooggevoeligIk weet het pas sinds 3 jaar. Er ging een wereld voor me open toen dit besef eindelijk tot me doordrong. Ineens viel alles op z’n plek. Ik snapte waarom ik me niet begrepen voelde. En ik begreep wat anderen niet snapten. Hooggevoelig, ik had er wel eens wat over gehoord, maar ik had niet gedacht dat dit op mij van toepassing was. Jawel, ook ik bleek hooggevoelilg te zijn.

Hooggevoelig als last

Toen het goed en wel tot me door drong, ervaarde ik het als een grote last. Ik voelde dingen die anderen niet voelden. Ik wist dingen die ik niet kon weten. En zag dingen die niemand zag. Ik voelde me alleen, was bekaf en was elke dag aan het worstelen.

Als hooggevoelig persoon heb je over het algemeen een voorkeur voor rust en stilte. Je bent plichtsgetrouw en perfectionistisch. Je functioneert het beste in je eigen tempo en hebt oog voor details. Je ervaart sterke emoties en kan je goed inleveren in wat anderen nodig hebben. En je bent introvert en op jezelf.

Ik las op internet wat hooggevoelig inhoudt en ging meer letten op de kenmerken. Ik herkende mezelf in deze en vele anderen beschrijvingen. En toch ook weer niet. Ik zie mezelf niet als introvert en zoek soms bewust de prikkels op. Ik ga op zoek naar nieuwe ervaringen, ontmoet graag nieuwe mensen en kan moeilijk (zeg maar gerust niet) stilzitten.

Hooggevoelig als kracht

Gaandeweg heb ik geleerd om mijn hooggevoeligheid te zien als een prachtige gave en om het als kracht in te zetten. Doordat ik hooggevoelig ben, kan ik tussen de regels doorlezen en gigantische hoeveelheid informatie die jij mij vertelt terugbrengen tot de kern. Ik kan me afstemmen op dat wat jij nodig hebt en mijn training hier volledig op aanpassen. En ik kan me verbinden met jou.

Als we in gesprek zijn, ben ik net een spons. Ik zuig alles in me op, maak veel aantekeningen en kan aan het eind van het gesprek precies de kern benoemen. Het is dan zo helder wat er moet gebeuren.

Een dag later ga ik zitten en knijp ik de spons helemaal uit. Ik leg alle puzzelstukjes op tafel en begin te puzzelen. Een stukje hier, een stukje daar. Een tekst zus, een tekst zo. Het duurt een paar dagen en dan valt alles op z’n plek. De uitwerking daarna gaat bijna vanzelf. In hele korte tijd kan ik heel veel werk verzetten. Ik zit in de flow en de persoonlijke en authentieke teksten rollen uit mijn vingers.

Hooggevoelig en intuïtie

Hooggevoelig zijn betekent voor mij ook dat ik naar mijn intuïtie luister. Voor de buitenwereld ziet dat eruit alsof ik aan 10 dingen begin, maar niets afmaak. Ik kan me voorstellen dat het er zo uit ziet, maar zo voelt het voor mij niet. Ik ben enthousiast over iets, zie de mogelijkheden en de kansen en begin eraan. Na een paar dagen, weken of maanden voel ik dat het niet goed voelt en stop ik er mee. En tsja dat stoppen kan van de een op het andere moment zonder dat daar een ‘verklarende’ reden voor is.

Hooggevoelig en vrouwelijk leiderschap

Een tijd geleden werd ik benaderd om twee krachtige vrouwen te interviewen over vrouwelijk leiderschap. Direct heb ik ja gezegd en intuïtief heb ik daar aan toegevoegd “ik stel voor dat we het interview niet tot in detail voorbereiden, maar dat we het laten ontstaan op de avond zelf”. Op dat moment voelde het heel krachtig, maar een paar dagen later ging Mr Muppet, oftewel mijn oude, chagrijnige ego zich ermee bemoeien. “Hoe kan je nou een interview onvoorbereid gaan doen?”, “wat als je geen vragen weet, lekkere afgang” en “de zaal zal zeker afhaken als jij het niet voorbereidt”. Op de avond zelf was ik ontzettend zenuwachtig, maar ik ‘wist’ ook dat het goed zou komen.

Ik voelde een enorme kracht in mij. Ik ben daar gaan staan, had m’n rode pumps aan en heb mezelf ‘aangezet’. In de loop der jaren heb ik geleerd hoe ik mezelf aan kan zetten, helaas heb ik nog niet ontdekt hoe ik mezelf ook weer uit kan zetten. De vragen kwamen vanzelf. De vragen aan de dames en de vragen aan de zaal. Zo veel verbondenheid, warmte en ruimte. Na afloop heb ik zulke prachtige reacties mogen ontvangen en is aan mij gevraagd of ik ingeschreven sta bij een sprekersbureau. Wauw, wat was dit een prachtige ervaring vanuit mijn hooggevoeligheid!

Hooggevoelig, hoe pas ik het toe als ondernemer?

Al deze prachtige cadeautjes pas ik dagelijks toe als ondernemer. In mijn communicatie richt ik me op jouw persoonlijke verhaal, omdat ik geloof dat jij als ondernemer een prachtig mooi verhaal te vertellen hebt. Een verhaal waarmee jij duidelijk laat zien waar jij goed in bent en waarom klanten zaken met jou doen. Een verhaal waarmee jij anderen raakt en inspireert.

Dat vertaal ik in trainingen, teksten en marketingcommunicatie uitingen voor bedrijven. In mijn blog trainingen luister ik goed naar jouw vragen en pas hier mijn training op aan. Geen standaard verhaal, meer eerst intunen op dat wat jij nodig hebt. Hetzelfde doe ik bij het schrijven van teksten. Ik luister naar jouw authentieke verhaal en schrijf op basis hiervan persoonlijke (web)teksten, blogs en social media teksten. Ik geef je tips hoe jij jouw authentieke verhaal met de wereld kan delen. En ik help MKB bederijven om op een authentieke manier met hun klanten te communiceren, zodat zij hun communicatie verder kunnen professionaliseren op een persoonlijke manier.

Ik ben ontzettend blij met mijn ‘cadeautjes’ en ontdek steeds meer en meer hoe ik dit in kan zetten, waardoor ik ondernemers nog beter kan helpen.

Dat is wat hooggevoeligheid voor mij doet :). Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen. Ervaar jij het als een last of als een cadeautje?

* Foto Kevin Carden

Reacties ( 0 )

    Plaats hier een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    %d bloggers op de volgende wijze: